2011. június 16., csütörtök

... a burgonya gumó kicsírázik

Sietősöknek: A burgonyagumó egy módosult földalatti hajtás, nem pedig mag, ezért csírázásra sem képes. A leveles szárhoz (hajtás) hasonlóan a burgonyagumó is rügyeket hordoz, amelyekből bizonyos körülmények között fiatal hajtások fejlődhetnek.

Elmélyülésre hajlamosabbaknak: A burgonyagumó fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban. Ez a földalatti hajtásmódosulat nagy mennyiségben raktároz keményítőt, amit az emésztés során képesek vagyunk alkotóelemeire, szőlőcukor molekulákká alakítani. A szőlőcukor raktározódhat a májban és az izomban glikogénként, vagy a biológiai oxidációban (sejtlégzés) lebontva energiát (ATP) szolgáltat. A burgonyagumót a másodlagosan vastagodó szárhoz és gyökérhez hasonlóan parabőr borítja, amely rétegesen válik el a növényi rész felületéről. A rügyek nem csak a föld feletti, hanem a földalatti hajtásokon is megjelennek. Így a burgonya szárgumóján is találhatók rügyek, amelyek megfelelő körülmények között kihajtanak.
Burgonyagumó részlete
Ezt a folyamatot szokták tévesen a burgonya csírázásának is nevezni, ami teljesen hibás meghatározás, hiszen a csírázás a magvak jellemzője. A magfejlődés során a megtermékenyített petesejtből (zigóta) sorozatos sejtosztódással fejlődik ki a csíra, vagy embrió, amely az egy vagy több sziklevélből, a hajtásrendszert kialakító rügyecskéből és a gyökérrendszert létrehozó gyököcskéből áll.
Burgonyagumó rügyeiből fejlődő fiatal hajtások

6 megjegyzés:

  1. Sokkal okosabb lettem burgonya ügyben. Köszönöm:)!

    VálaszTörlés
  2. Egy új "szín" a tanárblogok palettáján!
    Szívből örülök neki!

    VálaszTörlés
  3. Szerinted meg lehet változtatni a szóhasználatot?

    VálaszTörlés
  4. Szerintem, ha lehet egyáltalán, akkor is csak lassacskán. Talán ha több tanár olvasná a blogot. Az még jobb lenne, ha a tankönyvszerzők látnák, de ilyen illúzióm nincs ők írnak nem olvasnak.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon érdekes volt a cikk! Bár én nem hiszem, hogy a krumplinak a levelét vagy a szárát ennénk meg, mert az mérgező. A gyökere vagyis, amit a cikk gumónak (mert ugye gömbölyű) említ, az ehető - ha meghámozzuk - bár megfőzve, vagy olajban kisütve finomabb, mert keményítőt tartalmaz és különben alig lehet megrágni. A kép a csírákról is szépen látszik. Azt még beleírtam volna hogy a földben állítólag nem csírázik csak a spájzban mert ott melegebb van!

    VálaszTörlés
  6. En anno a 70-es evekben a Solanum tuberosum-rol, azaz hetkoznapi neven a pityokarol irtam a szakdolgoztaomat. Abban reszletesen kifejtettem, hogy a krumpli gyoker. A fold alatti oldalagak tengelyeinek megvastagodott, felfele meredo végei az aggyokerek. A rugyek a hajtasgyoker felszinen altalaban erezetten helyezkednek el, amelyek a burgonyanal a modernebb fajtaknal teljesen sikosak ( Agatha, Innovator ), de lehetnek nagyon melyek es szukek is ( Bellarosa, Idared ).

    VálaszTörlés