2011. június 19., vasárnap

… a napraforgónak nagy tányérszerű virága van

Sietősöknek: A napraforgónak nagy tányérszerűen kiszélesedő fészekvirágzata van, amely több száz virágból épül fel. A virágzat peremén virágszirmokra emlékeztető meddő (porzót és termőt nem tartalmazó) virágok vannak, míg beljebb csöves virágok sorakoznak, amelyekből egy-egy kaszat áltermés (szotyola) fejlődik.
Napraforgó ültetvény
Elmélyülésre hajlamosabbaknak: A napraforgó (Helianthus annuus) apró virágai nem egyesével állnak, hanem százával alkotnak egy fészekvirágzatot, amelyet a felületes szemlélő könnyen virágként azonosít. A fészekvirágzat tengelye ellaposodott, megvastagodott, rajta kívülről befelé nyílnak a virágok. A virágai nyelves és csöves virágok, amelyek külön-külön és együtt is előfordulhatnak a fészekben. A napraforgó fészkes virágzatának peremén erednek a meddő nyelves virágok. Ezek hiányos virágok, hiszen nem tartalmaznak ivarleveleket. A feladatuk csupán annyi, hogy élénksárga pártájukkal a virágzathoz csalogassák a beporzásban résztvevő rovarokat. A nyelves virágoktól befelé helyezkednek el a csöves virágok, amelyek magházából kaszat áltermés képződik.
A napraforgó fészekvirágzata
A fészkes katáng virágzatában csak nyelves virágok vannak, de ezek a napraforgóval ellentétben, ivarleveleket, porzókat és termőt is tartalmaznak. A fészekvirágzat kiszélesedő virágzati tengelyének alsó részét fellevél eredetű fészekpikkelyek borítják, amelyek első ránézésre csészelevelekre emlékeztetnek, de ez ne tévesszen meg senkit, mert a hasonlóság csak látszólagos.
A katáng (Cichorium intybus) fészekvirágzata
A vörös acsalapu fészekvirágzatai csak csöves virágokból állnak. A fészekvirágzatok laza fürtbe állva képeznek összetett virágzatot (fészkes fürt).
A vörös acsalapu (Petasites hybridus) fészkesvirágzatai csöves virágokból állnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése